Evlilik Aşamaları Nelerdir?

Evlilik Aşamaları Nelerdir?

Aile kavramının oluşmasının ve aile kurmanın en temel kavramlarından birisi evliliktir. Türk gelenekleri ile evlenmek istiyorsanız evlilik aşamaları makalemizi takip etmelisiniz. Birçok aşaması bulunan evlilikler, nikah veya düğün töreni yapılarak çiftlerin birlikteliği kutlama törenleri ile sonuçlanır. Kolay gözükse de birçok aşamadan geçilerek sonuçlanan evliliklerin tüm aşamalarını makalemizde bulabilirsiniz.

  • İlk Aşama Evlilik Teklifi

Evlilik teklifi planlaması damat adaylarını ilgilendiren aşamalardan birisidir. Çoğu zaman âdetler gereği evlilik tekliflerini erkekler etmektedir. Evlilik tekliflerinin en özel detaylarından birisi tektaş yüzüklerdir. Her kadının hayallerinden birisi olan tektaş yüzükleri almadan önce araştırma yapmanızı öneriyoruz. Tektaş yüzüğünüzü aldıktan sonra evlilik teklifi konseptinizi ayarlayabilirsiniz. Mutlu bir hayat için ilk adımı atacağınız teklifin özel ve özenli olmasına dikkat etmenizde fayda var.

  • Kız İsteme ve Söz Hazırlıkları

Gelin, damat ve ailelerin heyecanlı olduğu kız isteme törenlerinde farklı kültürler görülebilmektedir. Ailelerin kültürlerini öğrenerek kız isteme törenlerini gerçekleştirmeniz yararınıza olacaktır. Söz çiçeği ve söz çikolatası kız istemelerin olmazsa olmazlarıdır. Kahve ikramları, kız isteme törenleri âdetleri arasında yer almaktadır. Kız istemelerin bir diğer âdeti de damat adaylarına özel olarak alınan kahve fincanında damat kahvesi hazırlamaktır. Kız isteme törenleri söz kesilerek yapılmaktadır. Yüzükler sağ ele takılarak kırmızı kurdele kesilir.

  • Nişan Hazırlıkları

Eğer nişan yapacaksanız nasıl bir nişan yapacağınıza karar vermelisiniz. Evde ailelerinizle yapacağınız nişan töreni, nişan mekânı seçeneklerinden birisidir. Eğer evde nişan yapmayacaksanız oteller, restoranlar, kafeler gibi birçok mekânı seçebilirsiniz. Bütçenizi ve davetli sayınızı düşünerek nişan mekânınızı seçmenizi öneriyoruz. Nişan mekânını seçtikten sonra nişan konseptinizi belirlemelisiniz. Konseptinize göre süslemeleri ve diğer tüm detayları düzenlemelisiniz. Nişan pastanızı konsepte uygun olarak hazırlamanız da yararınıza olacaktır. Nişan yüzüklerinizi de birkaç hafta öncesinden seçmeyi unutmayın. Seçtiğiniz nişan yüzükleriniz için nişan tepsisi hazırlayabilirsiniz. Aile geleneklerine göre nişan bohçaları da bulunmaktadır. Gelenek ve göreneklerinize göre nişan bohçası hazırlayabilirsiniz. Nişanınız için giyeceğiniz nişan elbisesi ve nişan saçınızı zevkinize göre seçebilirsiniz.

  • Çeyiz Hazırlıkları

Yeni bir yuva kuracağınız için her şeye sıfırdan başlayacaksınız. Çeyiz hazırlıkları, evliliğin en önemli konularındandır. Çeyiz alışverişinden önce mutlaka bütçenizi belirlemelisiniz. Mutfak eşyaları, beyaz eşyalar, mobilyalar, küçük ev aletleri gibi birçok detay bulunmaktadır. Kafanız karışmaması için alacaklarınızı listelemenizi ve çeyiz listesi oluşturmanızı öneriyoruz. Böylece eksiklerinizi kontrol edebilirsiniz.

  • Düğün Hazırlıkları

Düğün hazırlıkları, evliliğin önemli aşamalarındandır. Düğün için her detayı planlamalısınız.

  • Nikah işlemlerinize aylar öncesinden başlamalısınız. Düğününüze 3-6 ay kala nikah işlemlerinizi planlamanızı öneriyoruz. Bazı çiftler sade bir nikah töreni ile evlenirken bazı çiftler ise nikah ve düğünü bir arada yaparak dünya evine girmeyi tercih ediyor. Nikah törenini ayrı yapacaksanız, gelin adayımız nikah elbisesi ve çiçeğini unutmamalı. Kuaför rezervasyonunuzu da erkenden yapmayı unutmayın. Nikah töreni için nikah şeker belirlemelisiniz.
  • Düğününüze katılacak davetli sayısını listelemeyi unutmayın.
  • Düğün davetiyesini mutlaka düğüne 1-2 ay kala dağıtmayı unutmayın. Dijital davetiye de kullanabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Düğününüze az bir zaman kaldığında davetiyelerinizi dağıtmanız sonucunda unutabileceğiniz kişiler olabilir veya vaktiniz yetişmeyebilir.
  • Düğününüzü nasıl bir mekânda gerçekleştireceğinize karar verip ona göre mekân aramalısınız ve bütçenize göre düğün salonu seçmelisiniz.
  • Düğün mekânınızı seçerken düğün konseptine dikkat etmelisiniz.
  • Gelinlik seçiminizi erkenden yapmanız stresinizi azaltmanıza yardımcı olmaktadır. Doğru gelinliği seçmek, gelin adaylarımız için çok önemlidir. Vücudunuza, düğün mekânı ve düğün konseptinize göre gelinliğinizi seçmelisiniz.
  • Damatlık seçimini de gelinlikle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Gelinliğe uyumlu ayakkabı ve gelin çiçeğini konseptinize uygun olarak seçebilirsiniz.
  • Damat kravatı, damat aksesuarları ve ayakkabıları da gelinliğe, damatlığa ve konseptinize uygun olmalı.
  • Gelin saçınızı saç renginize, saç uzunluğunuza, gelinliğinize ve konseptinize uygun olarak seçmelisiniz. Gelin makyajı ve gelin saçı için kuaför rezervasyonunu erken yapmanızda fayda var.
  • Gelinliğiniz için gelin duvağı veya gelin tacı mı takacağınıza karar vermelisiniz.
  • Düğün müziklerinizi erkenden düzenlemeyi ve çalınacak müzik listesini unutmamalısınız.
  • Kına Hazırlıkları

Kına gecesi, gelin adaylarının aile ve arkadaşlarına veda ettiği gündür. Geline kına yakılır, oyunlar oynanır ve danslar edilir. Kına gecesi için çalınacak şarkıları ve konseptinizi erkenden ayarlamanız gerekmektedir. Geleneksel bir kına gecesi yapmayı düşünüyorsanız bindallı, çarık gibi kına malzemelerini kullanabilirsiniz. Kına tepsisi, kına duvağı ve mumlar kına gecesinin olmazsa olmazlarıdır. Kına gecesinde giyeceğiniz abiye ve kına tacınızı da unutmamalısınız.

  • Fotoğraf Çekimi Hazırlıkları

Mutlu anlarınızı ölümsüzleştirmek için düğün fotoğrafçısı ile anlaşmayı unutmayın. Düğün pozlarını öncesinde düşünmek ve  nasıl olacağına karar vermenizde fayda var. Dış mekân fotoğraf çekimi için mekân belirleyebilirsiniz. Deniz kenarları, göl kenarları, sahiller, plajlar, ormanlar ve tarihi mekânlarda dış çekim yapabilirsiniz.

  • Balayı Hazırlıkları

Öncelikle nasıl bir yerde nasıl bir tatil yapacağınızı kararlaştırmalısınız. Balayınız için gideceğiniz mekânı erkenden rezervasyon yaptırmalısınız. Balayı hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra seçtiğiniz mekâna nasıl gideceğinize karar vermelisiniz. Balayı valizinizi gideceğiniz günün 1 hafta öncesinden ayarlamalısınız.