Kimlik ve Soyadı Değişikliği

Kimlik ve Soyadı Değişikliği

Evlenmek, insanın hayatında birçok şeyi köklü olarak değiştiriyor. Yeni bir hayatın başlangıcı niteliğindeki evlilik sisteminin doğal sonuçlarından birisi de kimlik soyadı değişikliği. Evlilik öncesi olduğu gibi, evlilik sonrası da yapılması gereken birtakım resmi işlemler mevcut. Evlenen çiftlerin, bu işlemleri mutlaka yapması gerekiyor. Önceleri, medeni hal durumundan dolay, evlilik sonrası eşlerin ikisinin de kimliklerini yenilemesi gerekmekteydi. Ancak yeni çipli kartların uygulamaya koyulmasından sonra, kimlik kartlarındaki medeni hal ibaresi de kalktı. Bu durumda erkeklerin, evlendikten sonra kimlik kartını yenileme gereği de ortadan kalkmış oldu. Ancak soyadı değişikliği sebebiyle evlenen bayanların mutlaka kimlik yenileme işlemini yapması gerekiyor. Kimlik soyadı değişikliğini,resmi işlemlerde sorun yaşanmaması adına hemen yapılmasında fayda var.

kimlik ve soyadı değişikliği

Çiftlerin bağlı bulunduğu belediye, nikah kıyma işleminden sonra evliliğe dair evrakları nüfus müdürlüğüne gönderir. Bu nedenle, çiftlerin nikahtan bir süre sonra kimlik soyadı değişikliği için başvurması gerekir. Nüfus müdürlüğü, kendisine gönderilen evrakları sisteme girdiği zaman, çiftlerin kimlik bilgileri otomatik olarak güncellenmiş oluyor. Bu andan itibaren çiftlerin sadece, kimlik değiştirme işlemini yapması gerekiyor. Günümüzde e-devlet sisteminden nikah bilgilerinin sisteme girilip girilmediğini görüntülemek mümkün. Bilgiler sisteme girildiğinde, kimlik değişikliği için randevu alınıp gidilir. Bu sayede prosedürler, çok daha kolay şekilde yerine getirilmiş olur. Nikahtan sonra çiftler, 10 gün içinde kimlik soyadı değişikliği başvurusunda bulunabiliyor. Eski sistemde değişiklikler için belirli bir süre zorunluluğu vardı. Ancak sonrasında bu zorunluluk ortadan kalktı.

Kadınlar, evlendikten sonra eşlerinin soyadını kullanabildiği gibi, kendi soyadlarını da kullanmak isteyebilir. Kendi soyadını kullanmak isteyenlerin, işlemler esnasında dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. Son zamanlarda yaşanan her yeni gelişme, evlilik ve evlilik sonrası işlemleri kolaylaştırıyor. E-düğün ile önemli oranda kolaylaşan düğün işlemlerinin ardından kimlik ve soyadıdeğişiklikleri de kolaylıkla yapılabilmektedir. Her şeyin online platformda yapıldığı günümüzde e-düğün’dendüğününüze dair her şeyi bulabilir, gerekli değişiklikler için e-devlet sistemi üzerinden yönlendirmeleri takip edebilirsiniz. Günümüzdeki tüm bu online işlemler sayesinde evlilik prosedürleri de hayli kolaylaştı.