Nişan elbiseleri

Nişan elbiseleri

Gelin ve damadın giydiği kıyafetler son derece önemlidir. Aslında nişan ve düğün törenleri başta gelin ve damat olmak üzere tüm konukların girmiş olduğu bir şıklık yarışıdır. Günümüzde insanlar arasında sadelik yükselen bir trend olsa da yine de nişanlarda ve düğünlerde herkes en şık olmak ister. Bununla birlikte sadece düğünde giyilen kıyafetler ya da elbiseler önemli değildir. Düğünden önce gerçekleştirilen ve evliliğin ilk adımı olarak kabul edilen nişanda da bu çiftin kıyafetleri önem taşımaktadır. Özellikle gelin adayının giydiği kıyafetler kültürlere göre farklılık gösterir. Nişan kıyafetlerinde Türkiye ve Arap kültürlerine bakıldığında kırmızı ya da mavi renklerin hakim olduğu elbiseler olarak karşımıza çıkmaktadır fakat insanların bu kültüre kati bir şekilde uyması söz konusu değildir.

nisan elbiseleri

Nişan elbisesi seçerken dikkat etmemiz gerenler

Kırmızı ya da mavi olan nişan kıyafetleri giyim zevklerine hitap etmeyen gelin adayları için değişiklik gösterebilir ve bu gelin adayları genellikle daha sade, düz ve beyaz elbiseler tercih etmektedir. Kısacası, nişan elbisesi için belli bir kısıtlama yoktur. Tek kriter gelin adayının kültürel bakış açısı ve bunun yanı sıra zevkleridir. Bununla birlikte, mavi, kırmızı ya da beyaz olan nişan elbiselerinin de kendi içerisinde birçok farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar tarlatanlı ya da düz olarak veya taşlı ya da taşsız olarak kendi içinde farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar da kültürden kültüre ya da gelin adayının tamamen zevkine kalmış bir şekilde değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra nişan kıyafetleri kiralık, satılık ya da özel dikim olarak da fiyat farkı göstermektedir. Aralarında en pahalı olan ise normal olarak kişiye özel dikilmiş olan nişan elbiseleridir.

Mekâna göre nişan elbisesi seçerken bilmeniz gerekenler: Evde giyilen nişan elbisesi nasıl olmalı diye sorulursa, dar bir alanda rahat hareket etmek gerektiğini düşünürsek diz üstü kısa nişan elbiseleri ve mini nişan elbiselerine yönelmek gerektiğini söyleyebiliriz. Önü kısa, sırtı uzun olan nişan elbisesi, aynı zamanda gelin adaylarının son dönemde beğendiği ev nişan elbisesidir. Sonbahar ve kış aylarında ise mor, mürdüm ve bordo nişan elbiseleri gibi koyu renkli olanlar tercih edilebilir. İlkbahar ve yaz aylarında parlak renkli nişan elbiseleri ile sarı ve pembe nişan elbiseleri arasından seçim yapılabilir.