Takı törenleri

Takı törenleri

Yeni evlenecek çiftlerin birlikte yepyeni bir hayata adım attıkları düğün gününde yakınları ve sevdikleri tarafından yüklerini hafifletmek adına yardımlarda bulunulur. Düğünlerde çok hassas ve önemsenen bir konu olan bu takı törenlerinde davetlilerin ve ailelerin kafasını karıştıran bir soru olmuştur: “Düğünde Ne Taksak?” Biz de bu soru için yardım niteliğinde, kafanızdaki soru işaretlerini silecek bir yazı hazırladık. Buyurun inceleyelim:

Düğününüze davet edildiğiniz kişiler çok yakın çevrenizden veya ailenizden değilse para veya altın takmayı düşünebilirsiniz. Eğer çok görüşmediğiniz bir arkadaşınız ya da tanıdığınız evleniyorsa; para takabilir veya gram altın tercih edebilirsiniz. Para takmak isteyenler minimum 50,100 veya 200 lira takmayı düşünebilirler. Altın fiyatlarındaki keskin yükseliş insanları altın alma konusunda düşündürdüğünden bütçenize göre yarım gram altından tam altına veya kullanılsın istiyorsanız bilezik de tercih edebilirsiniz.

takı törenleri

Dayı, amca gibi yakın akrabalar yani 2. ve 3. derece akrabalar geline bilezik takmak uygundur. Kuzeniniz evleniyorsa tam altın veya cumhuriyet altını güzel bir tercih olacaktır.

Eğer düğün sahibi veya çiftin yakın çevresindenseniz, durum biraz daha maliyetli. Kelepçe, altın kemer gibi takılar ya da yöreye özgü takılar- Adana burması, Trabzon hasır bileklikleri gibi- tercih edebilirsiniz.

Takı törenlerinde genellikle aile olarak takılar verilir. Bekarsanız anne babanızla evliyseniz, eşinizle ve çocuğunuzla takı takmaya gidebilirsiniz. Çiftin arkadaş grupları ise daha çok birleşerek daha maddi değeri olan bir takı takmayı tercih ediyorlar.

Geline Ne Takılır?


Ortalama maddi güce sahip bir aile üzerinden düşünüldüğünde “Geline Ne Takılır?” sorusunun cevabını şöyle verebiliriz:

Gelinin ailesinin 2 ya da 3 bilezik takması gayet uygundur. Erkek tarafının ise 2 bilezik ve takı seti takması da idealdir. Takı seti gelinin düğün sonrasında da kullanabileceği bileklik, kolye ve küpeden oluşan bir set.

taki törenleri

Damada Ne Takılır?


Damadın ailesi, oğullarına düğün yaptıklarından ve diğer ihtiyaçlarına yardım ettiklerinden dolayı damada herhangi bir şey takmazlar. Genellikle takıların geline takıldığı görülse de gelin ailesi damada hediye olarak saat ve tam altın alıyor. Seçilen saat, düğün sonrasında kullanılması için damadın zevkinin de düşünülerek alınması önemli bir faktör.

altın saat

Salona gitmeden de takı takmak mümkün

Takı törenleri düğünlerin olmazsa olmaz geleneğidir ancak bir o kadar da sıkıcı bir süreçtir. Düğündeki eğlenceyi ve ritmi olumsuz etkiler. Uzunca kuyruklar oluşur ve bu kimi zaman takı takacaklar için bir işkenceye dönüşür. Takı törenleri bazen de bizleri çok yoğun programımız olduğunda veya tatil planlarını bozarak düğüne gitmek zorunda bırakır. Çünkü davetli olduğumuz düğünün sahibi de bizim düğünümüze gelip takı takmıştır. e-düğün’ün TakıTak özelliği sayesinde düğüne sadece takı takmak için gitmek zorundaysanız bu mecburiyet ortadan kalkıyor. Bulunduğunuz yerden düğünü canlı olarak izleyebildiğiniz gibi e-düğün TakıTak özelliği ile gelin ve damata ait hesaplara ister altın isterseniz TL veya döviz olarak takı gönderebiliyorsunuz. Böylece düğüne katılamadığınız için siz ve dostlarınız üzülmemiş oluyorlar.